företag och teknik

Ethernet istället för WiFi – Varför och Hur

När du vill koppla upp din dator till internet finns det två val: Ethernet som är det trådade sättet eller WiFi som är det trådlösa sättet. WiFi är smidigt. Du behöver bara en router med WiFi funktionalitet (som nästan alla moderna routrar har) och WiFi i datorn (antingen inbyggt i moderkortet eller som ett extern PCI kort eller USB sticka). Förstår du inte vad allt det här betyder behöver du nog anlita datasupport.

Det betyder att WiFi är väldigt lätt att installera, du behöver inte tänka på kablar i vägen, och det är lätt att koppla upp till, du bara klickar igenom menyn och slår i lösenordet.

Men det finns begränsningar med WiFi, speciellt hastigheten. Detta är anledningen till varför många istället bestämmer sig för att dra nätverkskabel och använda en trådad uppkoppling.

Hur installerar man Ethernet?

Det är nästan ännu enklare att installera en uppkoppling till Ethernet än WiFi. Du behöver bara dra nätverkskabel från din dator till din router och en ifrån routern in i väggen. Dragning av nätverkskabel är väldigt enkelt och du behöver inte ens komma ihåg ett lösenord, och det är ännu säkrare än WiFi. Ethernet är en fast installation nätverk och är på grund av sin trådade uppkoppling avsevärt snabbare än WiFi. Det bästa är att du får dra nätverkskabel i hus utan att fråga hyresvärd om du har en. Med ett trådat nätverk blir det mycket enklare att installera internet förstärkare och annan teknisk utrustning.

Hastighet jämfört med WiFi

Den senaste WiFi standarden (även kallad 802.11ax eller WiFi 6), är snabb. Den kommer upp i hela 3.5Gbps, vilket brukar räcka för de flesta. Om du vill ha högre hastigheter ändå måste du installera ett trådat nätverk. Den maximala hastigheten för Ethernet (även kallad 802.3) är 100Gbps, men de flesta högprestanda datorer har idag inte support för mer än 10 Gbps tyvärr. Ännu en fördel med Ethernet är att du inte belastar WiFi nätverket. Det leder också till högre hastigheter. Känns det krångligt? anlita datorhjälp stockholm så slipper du lära dig alla termer.